Een ochtend vol indrukken voor de leerlingen van Adoptieschool OBS ’t Hout

Dit jaar is OBS ’t Hout, de school die voor de tweede maal het Bevrijding- en Herdenkingsmonument in Mierlo-Hout heeft geadopteerd.
Op vrijdagochtend 13 september brachten twee groepen 7 van OBS ´t Hout het traditionele bezoek aan het monument.
Dankzij de bereidwilligheid van de chauffeurs, van een aantal militaire voertuigen uit de 2e Wereldoorlog konden ook dit jaar de kinderen worden opgehaald bij de school.

Iets na tien uur arriveerde de klas o.b.v. een aantal leerkrachten bij het monument.
Daar kregen zij een rondleiding van voorzitter Mario Coolen. Deze zelfde groepen 7 waren een dag eerder ook te gast in Wijkhuis de Geseldonk.
Daar gaf onze secretaris Harrie Raaijmakers, in de grote zaal een presentatie voor in totaal 120 schoolkinderen van de OBS.  Allen luisterden gespannen toen mijnheer Harrie o.a. het verhaal vertelde van Operatie Market Garden en de hevige strijd die tijdens de bevrijding van Mierlo-Hout plaatsvond rondom de spoorwegovergang, dat is ook de historisch correcte locatie waar het monument nu een mooie plek heeft gekregen.
Op die plek bij het monument, waar we nu 75 jaar later, de vrijheid beleven en vieren, stonden nu kinderen die aandachtig luisterden naar het verhaal.
Mijnheer Marc, de directeur van de OBS was ook aanwezig bij het monument. Vanuit de stichting HMMH werd als dank voor de bijdrage van de school een certificaat aan hem uitgereikt.

Slecht nieuws
Het waren bijzondere momenten, maar tegelijk ook een trieste ochtend. Vooral toen het slechte nieuws kwam dat de tocht naar Mierlo die aansluitend zou plaatsvinden niet door kon gaan. De Britse begraafplaats, waar onze gids Ad Hermens zijn jaarlijkse rondleiding geeft was in alle vroegte gesloten wegens sporenonderzoek.
In de nacht van donderdag op vrijdag werden daar de witte natuurstenen graven, en andere gedenkstenen compleet beklad met teksten en in de kapel was een groot hakenkruis getekend. Er werd ondertussen snel overlegd met de beheerder van de begraafplaats in Mierlo en met dhr. Mathijse. Zij vonden het een goed idee als onze stichting met de voertuigen en de kinderen toch naar Mierlo zouden rijden. Zo werden de kinderen immers niet alleen met de geschiedenis maar ook met de realiteit van het heden geconfronteerd.

Bij de gesloten poort voor een rood-wit lint stond mijnheer Ad. Uitgerekend in dit feestelijke bevrijdingsjaar moest hij nu in allerijl zijn voorbereidingen omgooien en een aangepaste versie vertellen van het verhaal over de ‘jongens’ die voor onze vrijheid zijn gesneuveld. Zelfs vandaag bleek hem dat prima te lukken. Ondanks dat de kinderen helaas niet op de begraafplaats mochten waren zij toch diep onder de indruk van alle gebeurtenissen en verhalen van deze ochtend.

Tekst: Mario Coolen
Luchtmacht veteraan en fotograaf Henk van Dijk, zorgde voor een mooie reportage die je kunt bekijken in onderstaande galerij:


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven