Deel 1: Inleiding en overzicht

(Uit eerdere publicatie in Weekkrant De Loop uitgave 2004) In september van dit jaar is het zestig jaar geleden dat onze regio werd bevrijd. In de vroege ochtend van vrijdag 22 september 1944 trokken Britse troepen vanuit zuidelijke richting op diverse plaatsen binnen. De geallieerde opmars richting het oostelijke deel van Helmond verliep echter niet zonder slag of stoot en ging ook op zaterdag en zondag verder. De Duitsers trokken zich terug aan de overkant van de Zuid Willemsvaart nadat alle bruggen werden vernield.

De omgeving van de Houtse overweg was één grote Duitse verzetshaard. Met de bevrijding in 44 werd wachtpost 36 volledig verwoest en ingenomen door de geallieerden. Rechts van 2 Britse soldaten zie je Pater Jan Coolen en zijn broer Antoon Coolen als Burgerwacht. (Foto M. Coolen senior, Archief Cofoto) In 2001 publiceerde de website cofoto.nl een vierdelig verhaal voorzien van foto’s op het Internet. Deze beschrijving van de 2e W.O. spitse zich voornamelijk toe, tot de bevrijding van Mierlo-Hout. De verwoesting in de omgeving van de spoorwegovergang aan de Hoofdstraat was groot, bovendien had deze locatie al gedurende de hele oorlog zwaar te lijden onder de bombardementen. Met het oog op de komende bevrijdingsherdenking in September heeft onze redactie het besluit genomen om de internetversie van deze bevrijdingsgeschiedenis binnenkort opnieuw en omvangrijker te gaan publiceren in de komende edities van weekblad De Loop. Dankzij de vrijwillige en enthousiaste medewerking van diverse mensen, geboren en getogen in onze regio. Is het mogelijk geworden om met hun eigen ervaringen en kennis uit de oorlogstijd een verhaal op te bouwen, wat uiteraard zal worden voorzien van het nodige en interessante beeldmateriaal uit die tijd.

Leo van Aarle bij de overweg in Mierlo-Hout.

Mierlo-Houtenaar; Leo van Aarle (60)heeft een groot gevoel voor de historie, al ruim 35 jaar heeft hij deze hoofdzakelijk in zijn vrije tijd naar voren gebracht. Behalve auteur van diverse oorlogsboeken is Van Aarle houder van een gigantische collectie uit de 2e W.O. Die vooral is toegespitst op deze regio. Zijn collectie wordt door het Nationaal 4- en 5 mei comité aanbevolen. Met de vele honderden tentoonstellingen trok hij al meer dan een miljoen enthousiaste bezoekers. Zijn eerstvolgende grote bevrijdingstentoonstelling volgt in september, deze wordt gehouden in het Helmondse Speelhuis. Op voordracht van diverse gemeentes werd in 1995, aan Leo van Aarle de verzet- herdenkingspenning uitgereikt verder is Van Aarle ook maatschappelijk betrokken als commissielid samenleving in de gemeenteraad Helmond, namens de HSP. Voor weekblad De Loop zal Leo de komende tijd zoveel mogelijk de Regionale oorlogsgeschiedenis coördineren.Bert van de Besselaar werd geboren in de 3e Haagstraat in Helmond-West. De meeste Hellemonders herkennen hem als de voormalige portier van het ziekenhuis  en natuurlijk van de combinatie “man met hondje” zoals hier afgebeeld. Wie vaker met Bert wat tijd heeft doorgebracht, zal behalve buikpijn van het lachen ook weten dat hij enorm kan vertellen over de oorlogsjaren. Op zo’n moment wordt het gesprek een tikkeltje serieuzer. Hoe boeiend een en ander kan zijn, kun je binnenkort hier lezen in zijn eigen bijdrage.

Jan Coolen voor zijn ouderlijke woning, toen nog Zuid parallelweg.

De regionale bevrijding maakte vanaf het eerste uur deel uit van operatie Market Garden. Deze luchtlandingsoperatie werd op de 17e september door Amerikaanse troepen boven weilanden in Son uitgevoerd. Oud Houtenaar Jan Coolen (65) verhuisde 30 jaar geleden naar Eindhoven. Als erelid van de 101 Airborne commissie is hij al jaren lang intensief betrokken bij de Amerikaanse veteranen die deel uitmaakte van de bevrijdingstroepen. Uiteraard zullen zijn contacten met de oud-strijders een bijzonder rol spelen tijdens de komende herdenkingen in september. Natuurlijk zijn wij verheugd dat ook Jan Coolen bereid was om voor ons ‘n steentje bij te dragen aan een gedeelte van deze “Story” voor Weekblad De Loop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven