Deel 7: Expositie in Speelhuis

Ter gelegenheid van de 60-jarige bevrijdingsherdenking van Helmond, werd verleden maandag in ‘t Speelhuis een informatieve expositie geopend door burgemeester F.Jacobs. Het college deed een verzoek aan Leo van Aerle uit Mierlo-hout. Een kenner van de geschiedenis over de 2e W.O. en tevens al 45 jaar lang een verwoed verzamelaar van diverse soorten miltaria op dit gebied. In een nauwe samenwerking met de afd. communicatie van de gemeente Helmond voldeed Van Aerle aan het verzoek om duidelijkheid te verschaffen omtrent de militaire acties, alsmede de persoonlijke ervaringen in de beleveniswereld van zowel burgers als militairen. Ook wordt kort stilgestaan bij de “RESTCENTRE” periode waarin de stad Helmond een gastheerschap vervulde voor ruim 30 duizend vooral Engelse militairen, die hier vaak na de verschrikkingen van het front op een welverdiend kort verlof werden gesteld en samen met Hellemonders van alle lagen in zijn bevolking dit genoten.deze periode duurde van 25 september tot medio april 1945 met als positief gevolg; vele oprechte vriendschappen tot op de dag van vandaag.Het echtpaar Tineke en Leo van Aerle tijdens de officiële opening van de expositie. (Foto: Cofoto)

Leo Van Aerle; “September 1944 was een gedenkwaardige en zeker turbulente periode in onze geschiedenis, het zuiden van ons land werd bevrijd, maar de oorlog duurde steeds en meer dramatisch voort. De echte bevrijding kwam na de capitulatie van Japan in augustus 1945.De trieste balans; 50 miljoen doden, onvoorstelbaar menselijk lijden en gigantisch economisch verlies.  Met deze eenvoudige expositie wil ik vooral recht doen aan diegenen aan wie wij onze herwonnen vrijheid danken. Militaire eenheden zijn geen blokken wapenkunde, maar mensen, zoals U en ik, die ten koste van zeer veel een eind maakten aan de deregulering van onze samenleving. Het einde van de 2e wereldoorlog was het begin van een nieuwe tijd. De generatie die het conflict heeft meegemaakt, zal stilstaan bij de eigen ervaring, de jongere generatie zal mofgelijk zeggen; “ouderen, dit was jullie conflict, wij zijn van na de oorlog”. Moge deze generatie gelijk krijgen…”  Aldus de samensteller van de expositie die in de eerste week al mocht rekenen op een grote opkomst van belangstellenden waaronder ook veel jongeren. Aankomende week wordt ook gerekend op het bezoek van scholieren uit diverse scholen in onze regio. De tentoonstelling in ’t Helmondse Speelhuis duurt nog tot en met zondag 26 september.Han Bertels, (links) een actief lid van het Helmondse Verzet in de vroege ochtend van 25 sept. 1944. De opname is gemaakt op de markt en toont Bertels in gesprek met soldaten van de 50e inf. divisie. Deze soldaten maakten deel uit van een kleine vooruit gezonden verkenningseenheid die tot taak had, later op de dag, een “Baileybrug” naast de verwoeste Veestraatbrug te plaatsen. Voordat deze verkenning kom worden uitgevoerd, ruimden zij samen met leden van de Helmondse ondergrondse de laatste Duitse verzetshaarden op rond het havenkwartier.Han Bertels nu 81 jaar, luisterde maandagochtend gespannen mee naar een radioverslag uit 1944. (Foto: Cofoto)

Deze soldaten konden de Zuid-Willemsvaart oversteken via planken die op zondag 24 sept. Laat, door Helmondse burgers over de resten van de Veestraatbrug waren geplaatst. Tot slot van dit 7e deel nog wat expositiemateriaal wat ook doorlopend te zien in ’t Speelhuis. Enkele opnames uit een unieke film over de bevrijding van Helmond zijn hier onder elkaar gemonteerd. De camera filmt het beeld van links naar rechts over het kanaal en toont achtereenvolgens herkenbaar het huidige “Zeezicht” , de Baileybrug, de kapotte Veestraatbrug en de ingang naar de Veestraat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven