Op deze pagina vertellen wij o.a. waarom onze stichting het belangrijk vindt om zoveel mogelijk vrienden te maken. Wilt u zich graag aanmelden als nieuwe vriend, scrol dan naar beneden, voor het invullen van het formulier. 

De eerste plannen voor de oprichting van een Herdenkingsmonument in Mierlo-Hout begonnen al in 2005. Zes jaar later, op 22 september 2011 volgde de officiële onthulling van het monument op de huidige locatie bij de spoorwegovergang, hoek Hoofdstraat/Houtse Parallelweg. 

Het beheer van het monument was aanvankelijk in handen van een herdenkingscommissie, maar op 7 mei 2015 volgde een oprichtingsvergadering en werd de stichting HMMH (Herdenkingsmonument Mierlo-Hout) een feit.

Onze stichting heeft als doel, voortzetting van de herdenkingen en het onderhoud aan het monument te kunnen waarborgen voor de toekomst.
Om de kosten van het onderhoud rondom het monument en de jaarlijkse herdenking te financieren hoopt de stichting “Vrienden van het monument” te werven.

Tevens hebben wij sinds 2015 de basisscholen bereid gevonden om beurtelings elk jaar het monument te adopteren. De leerlingen van de basisscholen vormen het draagvlak voor de continuïteit met het oog op de toekomst.

Ons motto:

“Vrijheid geef je door. We hebben het monument slechts in bruikleen van onze kinderen”

Deze leerlingen krijgen in de klas een presentatie over de gevechten die rondom 22 september 1944 hebben plaatsgevonden tijdens operatie ‘Market Garden’.

Aansluitend gaan we gezamenlijk naar het War Cemetery te Mierlo. Op het Britse ereveld krijgen de kinderen een rondleiding en uitleg bij de graven van enkele Engelse militairen die tijdens de bevrijding van onze regio zoveel betekent hebben.

Op de jaarlijkse Bevrijdingsdag van Mierlo-Hout zijn deze kinderen ook aanwezig bij de herdenkingsdienst in de Sint Luciakerk en de ceremonie bij het monument.

Als afsluiting van het adoptiejaar helpen de schoolkinderen in maart mee bij het verfraaien van het parkje rondom het monument en de gedenkplek in de Slegersstraat. Dit alles in het kader van NL-DOET.

Doelstelling “Vrienden van het Monument”

 • Het herdenkingsmonument te behouden voor de huidige en toekomstige generatie.
 • Zorgdragen voor het onderhoud van het herdenkingsmonument en de directe omgeving hiervan.
 • Het onderhouden van de contacten met nabestaanden in zowel binnen- / buitenland

Alle genoemde activiteiten, voorlichting, het vervoer van de kinderen heen en terug naar Mierlo met historische militaire voertuigen brengt natuurlijk kosten met zich mee.
Als “Vriend van het Monument”, wordt u automatisch uitgenodigd voor de jaarlijkse september activiteiten en u ontvangt zesmaal per jaar onze nieuwsbrief.
Voor eerder verschenen exemplaren van de nieuwsbrieven, klik hier
Mocht u interesse hebben om ons financieel te ondersteunen, neem dan gerust contact op via het onderstaande formulier. Hier is geen vast bedrag van toepassing, u bepaalt zelf hoeveel  en wanneer u wilt bijdragen. Become a friend (English Version) 

Inschrijf formulier “Vrienden van HMMH”

  Welke overmaaktermijn heeft uw voorkeur?

  Maandelijks Jaarlijks

  Het rekening num. van Stichting HMMH is:
  IBAN NL 33 RABO 0149 5102 17

  Scroll naar boven